— Látnivalók —

Tokajban és környékén, a Zemplénben

Kikapcsolódás, kirándulás, épített és természeti látványosságok, zenés, boros, gasztro programok

Élmények a Tokaji-hegy lábánál
- Tokaj -

Ki ne ismerné Tokajt, hiszen kedvelt turisztikai célpont a Kopasz-hegy, valamint a Bodrog és a Tisza folyó találkozásának ölelésében. Sokféle kikapcsolódási lehetőség van itt. Borkóstoló, borvacsora, pincetúra, túraútvonalak sokasága, hajókirándulás, kulturális élmények és fesztiválok, zenés programok kínálják magukat az ide érkezőknek.
Ha a Zemplén az úti célod és több napos kirándulást tervezel, akkor biztosan útba ejted Tokajt, de meg is állhatsz itt, foglalhatsz szállást a Fakapu Pince és Panzióban, ahol kényelmes kétszemélyes szobák, étterem, reggeli, ebéd és vacsora lehetőség, pince és borprogramok biztosítják a komfortot és a kikapcsolódást.
Ha nem indulsz innen tovább, akkor is bőven akad több napos kirándulási lehetőség és látnivaló, melyhez néhányat ajánlunk a figyelmedbe.
Tokaj
Tokaj

Fotó forrása: index.hu

Városnézés, séta Tokajban, a történelmi városrészben

Egy csendes séta és egy nyugodt délután. Vannak olyan alkalmak, amikor semmi egyébre nem vágyunk, sőt a legjobb, ami csak történhet velünk, kettesben, a családdal, a barátokkal. Tokaj városa erre egy nagyszerű helyszín.

Induljunk el délután egy csöndes, ebéd utáni sziesztát követően, ne siessünk, csak andalogjunk, pihenjünk, hiszen lazítani indultunk, főleg ha a délelőttöt a Kopasz-hegy megmászásának szenteltük. A Fakapu Pince és Panzió kapuján kilépve, balra véve az irányt, a Tisza-híd felé közeledhetünk. Elsétálhatunk egészen a hídig, melynek gyalogos sávjában megállva megcsodálhatjuk a Tisza és a Bodrog találkozását vagy közelebb ereszkedhetünk a tekintélyes Tiszához, ha lesétálunk a nagyparkolónál a partra.
Lángos, fagylalt, apró kis souvenirek beszerző helye ez a csomópont.
Aztán induljunk vissza az óváros irányába. Sétáljunk végig a Rákóczi utcán, ahol XVIII. századi görög kereskedőházakban helyet kapott apró kis üzletek kísérik sétánkat, közben elhaladunk az Ágyúgolyós ház mellett, majd eljutunk a Kossuth térre, ahol történelmi és kulturális látnivalókkal találkozhatunk: református templom, Jézus Szíve római katolikus templom, Szent István szobor, Bacchus-kút, Világörökség emlékmű.
Ha vezetett városnéző sétát szeretnénk, akkor keressük Szegedi Mártit, a Tokaji Séta idegenvezetőjét, akitől lehetetlen olyat kérdezni Tokajról, amit ő ne tudna, ráadásul izgalmas kalandokban lehet részünk és rejtett kincseket fedezhetünk fel a vezetésével.

Ha meguntuk a csámborgást és az emléktáblák olvasgatását, akkor térjünk vissza szálláshelyünkre, a Fakapuba, ahol egy ízletes borvacsorával zárhatjuk a napot.

Történelem, múlt, kultúra

Tokaji Múzeum
Kívül-belül gazdagon díszített, az egykori kereskedő famíliák fényűző életét bemutató múzeum, melynek falai között gazdag díszítettség, páratlan értékű falfestmények és kiállítások tárulnak a látogató szeme elé. Mi vár ránk a Tokaji Múzeumban?
Tokaj város és Hegyalja évezredes története, A tokaji vár régészeti emlékei, Rejtett kincsek a Tokaji Múzeum gyűjteményéből, Egyházművészeti kiállítás, "Kincses padlás" - néprajzi látványtár, Múzeumkert - Kőtár

Világörökségi Bormúzeum
A Világörökségi Bormúzeum az európai világörökségi borvidékek kiállítóhelyeként és múzeumaként működik a kor igényeinek megfelelően. A Tokajba érkező turisták Magyarország egyetlen világörökségi borvidéke mellett osztrák, francia, német, olasz, portugál és svájci termőterületek különlegességeivel is megismerkedhetnek.
A Tokaj-hegyaljai borvidéket interaktív tárlatok mutatják be, a látogatók gyalogosan, kerékpárral vagy autóval úgy barangolhatják be a térséget, hogy közben ki sem lépnek az épületből. A főszerepet persze A TOKAJI kapja. A világszerte ismert borról, az ahhoz kapcsolódó munkákról és hagyományokról szinte mindent megtudhatnak a múzeum vendégei.

Tokaji Múzeum, Tokaj
Tokaji Múzeum, Tokaj
Világörökségi Bormúzeum, Tokaj
Világörökségi Bormúzeum, Tokaj

A természet közelében

Finánc-dombi kilátó
Ha csupán egy kisebb túrára indulnánk, akkor a Finánc-dombi kilátót érdemes megcélozni. A Tisza-híd lábától vezetnek felfelé azok a lépcsőfokok, melyeken haladva mindössze 5 perc alatt meg is érkezünk a Finánc-dombi kilátóhoz, ahonnan gyönyörű a rálátás a Tisza és a Bodrog összefolyására. Ez itt már egy kiváló alkalom arra, hogy csöndesen ücsörögjünk egy kicsit, hisz a természetben vagyunk, és ha itt vagyunk, hagyjuk magunkat megérezni a természet alkotta szépségeket és azt a jó érzést, amit a természet közelsége tud nyújtani.

Kopasz-hegy
Ha pedig nagyobb fába vágnánk a fejszénket, akkor irány tovább a Tokaji-hegy (Kopasz-hegy, Nagykopasz) magasságába. Ő a zempléni hegyek hadvezére. Sok helyen legalábbis így emlegetik az 512 méteres magasságát, az egykori tűzokádót, amely valóban, mint egy hadvezér, úgy magasodik a zempléni hegyek előtt. Vágjunk bele bártan és másszuk meg! Erre többféle lehetőségünk is van, több útvonalon is feljuthatunk a hegy hátára. Erről kiváló leírást ad a csamborgo.hu oldal. Kövessük bátran az útbaigazítást és eredményes túrázást kívánunk minden Tokajba érkezőnek!

Gasztronómia

Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra és Kávéház
Egy jó kávé? Nem! Ez annál sokkal több! Ez maga A KÁVÉ! Egy hely, ahol művészi magasságokba emelték a kávézás élményét. És nemcsak kávéból, de süteményekből is az elképzelhető legjobb minőséget kapja az ide betérő vendég, házi készítésű, kézműves sütemények, tele minden jóval.
Információk és nyitva tartás facebook oldalukon és weboldalukon.

Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra és Kávéház
Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra és Kávéház
Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra és Kávéház
Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra és Kávéház

Ízes Örömest - lekvár, szörp
Ki gondolná, hogy ennyi kreativitást üvegbe lehet zárni. Pedig lehet, és csodájára is járhatunk, ha ellátogatunk Pásztor Krisztinához, az Ízes Örömest megálmodójához. Műhelyében nem túlzás, hogy műalkotások születnek. Megannyi íz, gyümölcsök és zöldségek üvegekbe zárva, házi süteményekkel megkoronázva. Kóstolni és vásárolni lehet nála Tokajban.
Információk a facebook oldalán.

Ízes Örömest Lekvárium
Ízes Örömest Lekvárium
Ízes Örömest Lekvárium
Ízes Örömest Lekvárium

Fotók forrása: https://www.facebook.com/izesoromest

Fesztiválhangulat, zenés, boros programok Tokajban

Fesztiválkatlan
Szabadtéri nagyszínház, rendezvénytér és esküvőhelyszín.
Számos előadásnak, zenés rendezvénynek, koncertnek, színházi estnek adott már otthont a szezonálisan működő, az egykor használaton kívüli, külszíni bányakatlanban kialakított Tokaji Fesztiválkatlan, amely egyedi atmoszférájával és évről évre folyamatosan változatos programkínálatával ejti ámulatba a jelenlévőket. Érdemes előre tervezni és egy-egy programhoz igazítani a tokaji kirándulást.
Érdeklődni a Fesztiválkatlan
weboldalán és facebook oldalán lehet.

Tokaji Utcazene Fesztivál
Egy se nem túl régi, se nem túl új rendezvény. Speciális hangszerek, különleges zenék, stílusos előadók, egybefoglalva nagyon színes és egyedi program évről-évre, akusztikus formában a Borok fővárosában, Tokajban.

Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok
Az ősz legkedveltebb eseménye Tokajban, melyet minden év október első hétvégéjén rendeznek a bor és a szőlő tiszteletére, melynek fő motívuma a hagyományőrzés.
Hagyományos szüreti felvonulás, borászati rendezvények, színes gyerekprogramok, reggeltől estig tartó szüreti mulatság, főzőversenyek és nyitott pincék.

Tokaji Utcazene Fesztivál
Tokaji Utcazene Fesztivál
Tokaji Fesztiválkatlan
Tokaji Fesztiválkatlan

Élmények a Tokaji-hegy lábánál
- Tarcal -

Tarcal a Nagy Kopasz-hegy déli lejtőinek tövében fekszik, csupán 8 kilométerre Tokajtól, a 38-as főút mellett. Érdemes megtenni ezt a kis távolságot és felfedezni Tarcal kincseit.

Tarcal
Tarcal

Épített látnivalók

Áldó Krisztus szobor és panorámasétány
Lélegzetelállító látvány, a természet és az emberi kéz munkájának gyönyörűsége.
Európa legnagyobb, Jézust ábrázoló gránit szobra, a több mint 1400 km-es Mária út egyik megállóhelye. Felállítása óta turisták ezrei látogatták már meg a szobrot és a körülötte kialakított gyönyörű sétányt.
A szoborhoz vezető út egy pihenőhelyekkel, fából készült asztalokkal és padokkal komfortosított sétány, ahol menet közben meg lehet állni, pihenni. A szoborhoz felérve a domb tetejéről csodálatos körpanoráma tárul elénk, lábunk alatt Tarcal, a domboldalakon elnyúló szőlőtáblák és a tokaji Kopasz-hegy oldalába vájt bányató.
A Könyves Kálmán utcában találunk parkolót autóink számára, innen indulhatunk tovább gyalogosan.

Bányató
A szépsége miatt oly vonzó Tarcali bányató kialakulásának oka prózaian egyszerű. A bányamunkák után megmaradt gödröt csapadék és forrásvíz töltötte fel, így keletkezett a Tarcali bányató.

Szent Teréz-kápolna
Nem csak a turisták, de a helyiek és a környéken élők kedvelt pihenőhelye is a Szent Teréz-kápolna és a körülötte kialakított, szépen füvesített, asztalokkal, padokkal és szalonnasütővel ellátott pihenőhely, ahonnan igazán szép a naplemente. A második világháború után a kápolnát kifosztották és megrongálták, azután két ízben is felújították, így ma már büszkén áll a tarcali Henye-domb tetején.

Fesztiválhangulat, zenés, boros programok Tarcalon

Tarcali Bűbájos Hétvégék
Egy évente megrendezésre kerülő rendezvény, nyitott pincékkel, a borászatok udvarán szervezett színvonalas programokkal, gasztronómiai kínálattal, a kikapcsolódás lehetőségével.
A soron következő rendezvény dátumáról és a részletes programkínálatról
a rendezvény weboldalán és a szervező egyesület facebook oldalán érdemes informálódni.

Áldó Krisztus szobor, Tarcal
Áldó Krisztus szobor, Tarcal
Tarcali Bűbájos Hétvégék
Tarcali Bűbájos Hétvégék

Élmények a Tokaji-hegy lábánál
- Bodrogkeresztúr -

Bodrogkeresztúr a Bodrog partján fekvő település, Tokajtól 6 kilométerre.

Bodrogkeresztúr
Bodrogkeresztúr

Fotó forrása: https://www.facebook.com/Bkjegyesulet, Készítette: Varga Tamás

Épített látnivalók

Keresztúri Kincsestár
Egy minden korosztály számára izgalmas és szórakoztató kiállítás 4 teremben, tele multimédiás eszközökkel, ahol a látogatók  megismerhetik a térség történelmét, kultúráját, természeti értékeit és híres régészeti leletanyagait.

A börtön teremben például egy kedves zsivány szelleme mesél Bodrogkeresztúr vásártartó, kereskedő múltjáról. A vizek terem legfontosabb eleme egy virtuális fotókiállítás, amely a település életével és a Bodrog-folyóval kapcsolatos képeket vetít a szemünk elé. A Keresztúr Kincsei teremben pedig a település évezredekre visszanyúló történetét láthatjuk 18 stációban, egy interaktív játék keretében.

Hétvezér park - Millecentenáriumi emlékmű
1996-ban, a honfoglalás 1100 éves évfordulóján állították fel a hét vezér fából készült, két méter magas szobrait, a Bodrog partján, ahol egy-két pad is helyet kapott. Jó itt leülni és egy kicsit elmélázni a kanyargó Bodrog partján.

Keresztúri Kincsestár
Keresztúri Kincsestár

Fotó forrása: https://www.facebook.com/kereszturikincsestar, Készítette: Deák Tamás

Hétvezér park
Hétvezér park

Fotó forrása: https://www.kektura.click.hu/okkt/szovegek/okkt_15.html

Fesztiválhangulat, zenés, boros programok Bodrogkeresztúron

Mindszenthavi Mulatság
Bor, zene és gasztro. Erről szól a minden év október elején megrendezésre kerülő esemény, Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud fesztiválja.
Tematikus borkóstolók, sajt-bor párosítás, pezsgőkóstolás, lekvárkülönlegességek kóstolása, Borecet Múzeum, helyi gasztronómia, könyvbemutató, gyerekprogramok, helyi termékek és szüreti felvonulás várja a kikapcsolódni vágyókat. A rendezvényen általában borbusz jár körbe,
és szállítja a vendégeket az egyes helyszínekre, a színes programokra.
A programról részleteket a rendezvény weboldalán és facebook oldalán lehet megtudni.

Szeretettel várunk


Elérhetőségeink

3910 Tokaj, Rákóczi út 27.

Szállás- és asztalfoglalás, egyéb információ

+36 30 240 1251

+36 30 561 3423

Házhoz szállítás

+36 30 915 915 9 

info@fakapupince.hu

Bisztrónk nyitva tartása

Hétfő:

11:00 - 22:00

Kedd:

11:00 - 22:00

Szerda:

11:00 - 22:00

Csütörtök:

11:00 - 22:00

Péntek:

11:00 - 22:00

Szombat:

11:00 - 22:00

Vasárnap:

11:00 - 20:00